Bakan Ersoy: Turizmde hedef ilk 3 ülke arasına girmek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Türkiye olarak 2024 itibariyle dünyanın en büyük ilk 4 turizm ekonomisinden biri olmayı da başardık ama burada durmayacağız. Tabi ki bizim hedefimiz turizmde ilk 3 ülke arasında girmek”
2025 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) turizm başkenti ilan edilen Erzurum, Palandöken Ekonomi Forumu’na ev sahipliği yapıyor. Foruma katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm bir ekosistemdir, kültürdür, diplomasidir, inovasyondur, ticarettir. Turizm yerel kalkınmayı destekler, KOBİ’leri büyütür. Her şeyden önemli kadın ve genç istihdamını arttırır. Toplumların arasındaki sınırları kaldırarak, sınırların ötesinde toplumları birbirine bağlayan en etkili faaliyettir” dedi.
Türkiye olarak küresel trendlerle uyum içinde kalmak ve turizm potansiyelinden faydalanmak adına gerekli tüm adımların hızla atıldığını vurgulayan Ersoy, “Türkiye olarak tüm şartları adeta zorluyoruz. 2024’ü 61.1 milyar dolar gelir ve 62.3 milyon ziyaretçiyle kapattık. 2023’ü dünyada ziyaretçi sayısı açısından 5. sırada olarak kapatmıştık.
Dünya Turizm Örgütü yakında rakamları açıklayacak. Muhtemelen 2024’ü 4. sırada kapatmış olduk. 2024 itibariyle dünyanın en büyük ilk 4 turizm ekonomisinden biri olmayı da başardık ama burada durmayacağız. Tabi ki bizim hedefimiz turizmde ilk 3 ülke arasında girmek ve bunun için de özel sektör devlet el ele vererek daha fazla çalışacağız” diye konuştu.
DÜNYANIN EŞSİZ ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ
Bakan Ersoy, Türkiye’de seyahat ve turizmin gayrisafi milli hasılaya katkısı yaklaşık yüzde 12 olduğuna ve her geçen gün de bu rakam artarak devam ettiğini belirterek, “Milyonlarca insana direkt ve yine milyonlarca insana indirekt istihdam sağlıyor. Ekonominin cari işlemler dengesine de çok ciddi katkı sağlıyor.
Ekonominin istikrarlı büyümesi açısından da çok çok önemli. Türkiye’nin petrolü turizm diyoruz ve çok fazla doğal zenginliğimiz var. Tarihi 12 bin yıl ve daha ötesine giden arkeolojik değerlerimiz var. Hem kültürel açıdan hem doğal zenginlik açısından dünyanın eşsiz ülkelerden biriyiz” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar Türkiye’nin arkeolojik değerlerinin uluslararası alanda çok fazla ön plana çıkarılmadığını ancak artık dünya genelinde çok doğru bir şekilde tanıtıldığını ifade eden Bakan Ersoy, konuşmasına “Gerçekleştirdiğimiz arkeolojik programla da şu ana kadar yüzde 10’u kazıp çıkarttığımız değerlerimizi inşallah bu dört yıl içerisinde yüzde 20 seviyesine getirecek, yani iki katı daha fazla kazı yaparak hem o kültür zenginliğimiz kavuşmuş olacağız hem de dünya ile paylaşma fırsatını yakalamış olacağız” dedi.
HAVA KÖPRÜLERİ KURMAMIZ GEREKİYOR
EİT’e üye ülkelerin turizm bakanlarıyla detaylı toplantılar yapıldığını anlatan Bakan Ersoy, şöyle devam etti: “Alt yapılar, yollar yapıldı ama iletişimin, ticaretin artması için başka yollar da yapılması gerekiyor. Turizmde bizim yeni yollar inşa etmek yerine hava köprüleri kurmamız gerekiyor. Hava yolları açısından da Türkiye aslında öncü ülkelerden biri.
Türk Hava Yolları’yla birlikte 330 şehre direkt uçabilen bir potansiyelimiz var. Türkiye, dünyanın en büyük hublarından kabul edilen İstanbul İGA Havalimanı gibi bir hat noktasını altyapı yatırımını gerçekleştirdi. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi bağlayan, tam bir merkezde yer alan, dünyanın en büyük havalimanı ve dünyanın en büyük havayollarından birine sahibiz.
Şimdi biz bunu hem EİT üyesi ülkelerle hem de kardeş Türki Cumhuriyetlerimizle paylaşarak bir bütün halinde bu bölgeyi ayağa kaldırmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Ama öncelikli olarak kendi içimizdeki engelleri kaldırarak başlamamız gerekiyor.
Hava köprüsü için gerekli her şeyi oluşturmuşuz ama suni engeller koyuyoruz birbirimize slot sınırlamaları getiriyoruz. İlk başta bu suni engelleri ortadan kaldırmalıyız, hızlı bir şekilde hava köprülerini artırmamız lazım.
Bunu sadece turizm trafiği açısından yapmamalıyız, toplumlarımızın kardeş toplumlarımızın birbirine daha sıkı bağlanması için yapmalıyız. Birbirimizi ne kadar çok sıklıkla seyahat edersek bunu ticarete çevirmemiz de o kadar kolay olur diye düşünüyorum. Biz ne kadar birlik içinde güçlü olursak dışarıya karşı o kadar kuvvetli oluruz. Dünyada her gün ekonomik kurallar değişiyor. Tabii ki bir yerde dengeler oturacak ama bu kadar değişikliğin olduğu yerde istikrarlı bir bölge yaratmak için gerekli altyapı gerekli birikim bizlerde var. Sadece bunu kullanmamız gerekiyor.”
Bu haber 27.04.2025 20:43 tarihinde eklendi.